Danfossin koteloituja koneikkoja voi nyt käyttää uusilla kylmäaineilla

Optyma packaged units qualified to new alternative refrigerants Suosittuja kylmäjärjestelmien koneikkomallejamme Optyma™ Slim Pack ja Optyma™ Plus voi nyt käyttää useammilla vaihtoehtoisilla kylmäaineilla, jotka täyttävät fluorattuja kasvihuonekaasuja koskevan F-kaasuasetuksen vaatimukset. (Asetus kieltää F-kaasujen käytön vuoden 2020 joulukuun loppuun mennessä.)

- 10. lokakuuta 2016 Julkaisija Commercial Compressors

Optyma™ Slim Pack ja Optyma™ Plus New Generation -malleja saa nyt käyttää R448A- ja R449A-kylmäaineilla MBP-sovelluksissa sekä R452A-kylmäaineella LBP-sovelluksissa. Kylmäaineiden käyttöhyväksyntä on saatu kattavien analyysien, luotettavuuden ja suorituskyvyn testauksen sekä lopullisen validoinnin perusteella. Uudet kylmäaineet ovat vaihtoehtoja MBP-sovelluksiin hyväksytyille kylmäaineille R134a, R407A ja R407F, joiden on jo aiemmin todettu täyttävän F-kaasuasetuksen 12/2020 vaatimukset.

Mitkä kylmäaineet valittiin kaupalliseen jäähdytykseen ja koneikkoihin?
”Valitsimme R448A-, R449A- ja R452A-kylmäaineet huolellisen harkinnan jälkeen. Arvioimme niiden turvallisuuden, luotettavuuden, suorituskyvyn ja kannattavuuden”, kertoo Erik Roels, joka toimii Danfossin liiketoiminnan kehityspäällikkönä Euroopan Kompressorit ja koneikot -yksiköissä.

Sekä R448A:n että R449A:n GWP-arvo on jopa 65 % matalampi kuin R404A:n. R452A valittiin hyväksi vaihtoehtoiseksi kylmäaineeksi, jonka GWP-arvo on noin 45 % verrokkejaan matalampi. Se soveltuu käytettäväksi matalan lämpötilan järjestelmissä, kuten prosessijäähdytyksessä.

Kaikki uusilla kylmäaineilla käytettävät Optyma™-tuotesarjan koneikot täyttävät myös ekosuunnitteludirektiivin (EcoDesign, 2016) vaatimukset.

Kuinka sopiva ratkaisu valitaan?

Uusilla kylmäaineilla käytettävät Optyma™ Slim Pack- ja Optyma™ Plus -uutuusmallit löytyvät Danfossin tuoteluettelosta. Ne on helppo tunnistaa pakkauksen punaisesta leimasta sekä koneikon tyyppikoodissa olevasta X-, Y- tai Z-kirjaimesta. Merkintä määräytyy mallin ja vaihtoehtoisten kylmäaineiden mukaan.

Uudet tiedot on päivitetty myös Coolselector®2 -laskenta- ja valintaohjelmaan. Ohjelmassa on helppo selata uusilla kylmäaineilla käytettävien tuotteiden tietoja.

 

Optyma packaged units designation

Mikä on seuraava vaihe matalan GWP-arvon kylmäaineissa?

Yksittäisiin LBP-sovelluksiin suunniteltu R452A:lla käytettävä Danfoss Optyma™ on parhaillaan hyväksyttävänä, ja se on tarkoitus hyväksyä käyttöön vuoden 2016 loppuun mennessä. Optyma™ Plus INVERTER on jo hyväksytty F-kaasuasetuksen mukaisille R407A/R407F-kylmäaineille, ja hyväksyntä R448A/R449A-kylmäaineille seuraa ensi vuonna.

Koneikkokomponenttien kattavan valikoiman lisäksi Danfoss valmistaa lukuisia muita komponentteja, jotka ovat yhteensopivia R448A-, R449A- ja R452A-kylmäaineiden sekä HFO-yhdisteiden kanssa. Valikoima sisältää mm. magneetti- ja paisuntaventtiilejä. Lisäksi Danfossilla on monipuolinen valikoima hiilivety-yhteensopivia lisävarusteita etenkin kaupallisen jäähdytyksen ratkaisuihin.

”Laaja tuotevalikoimamme ja monipuolinen LVIK-asiantuntemuksemme takaavat, että asiakkaiden on helppo vaihtaa käyttöön uudet kylmäaineet. Kylmäaineen valinta ei ole aivan yksinkertaista. Yksikään kylmäaine ei sovi kaikkiin käyttötarkoituksiin, ja useimmilla kylmäaineilla on hyvin ominaisuuksien lisäksi myös huonoja puolia. Onneksi kaikkiin sovelluksiin on kuitenkin tarjolla kilpailukykyisiä, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja”, toteaa Erik Roels.

Tulossa: ilmastointijärjestelmien uudet kylmäaineet
Euroopan unionin F-kaasuasetus ei vielä sisällä ilmastointijärjestelmien kylmäaineita koskevia käyttökieltoja. Mutta markkinat muuttuvat nopeasti. Keskipakojäähdyttimiä saa tällä hetkellä käyttää R1234ze- tai R1233zd-kylmäaineilla. Scroll-jäähdyttimiä ja kattoyksiköitä kehitetään parhaillaan yhteensopiviksi R32-, R452B- ja R454B-kylmäaineiden kanssa. Kylmäaineen vaihto vaikuttaa järjestelmän rakenteeseen ja suorituskykyyn, sillä uusilla kylmäaineilla on erilaiset termodynaamiset ominaisuudet. Danfoss on testannut ja hyväksynyt useita vaihtoehtoisia kylmäaineita erityyppisissä yksiköissä.

Matalan GWP-arvon kylmäaineilla käytettävät Optyma™-tuotesarjan koteloidut koneikot:

 • Kattava tuotevalikoima eri käyttötarkoituksiin:
  • Optyma™ Slim Pack: kun tarvitaan tilaa säästävä, tehokas koneikko, jonka asennus sujuu nopeasti
  • Optyma™ Plus New Generation: kun tarvitaan erittäin tehokas ja hiljainen koneikko, jonka asennus ja huolto sujuvat nopeasti
  • Optyma™ Plus INVERTER: kun tarvitaan erittäin tehokas, luotettavalla lämpötila- ja kosteussäädöllä varustettu koneikko, jonka asennus ja huolto sujuvat nopeasti; sopiva valinta myös useammalla höyrystimellä varustettuihin käyttökohteisiin
 • Nopea asennus ja huolto
 • Hiljainen käyttöääni, koneikko ei häiritse lähiseudun asukkaita
 • Mikrokanavalämmönsiirtimet ja monen kylmäaineen scroll-yksiköt pitävät varastointi- ja käyttökustannukset kurissa
 • Täyttää ekosuunnitteludirektiivin vaatimukset

 

 

 

Sosiaalinen media

Danfoss Cool on virallinen sosiaalisen median kanavamme. Osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa

Coolselector®2 - Selkeä ohjelma kylmäkomponenttien valintaan

Coolselector®2 on markkinoiden selkein ammattilaisille suunnattu työkalu, jolla kaikkien kaupallisten kylmäjärjestelmien ja teollisen kylmän projektien suunnittelu käy kädenkäänteessä. Ainutlaatuinen työkalu yksinkertaistaa hankalatkin projektit. Ohjelmisto on aina käytettävissä, sillä se toimii sekä online että offline.

Haluatko tietää lisää?

Kiinnostaako asia sinua ja haluat tietää aiheesta lisää? Lähetä meille sähköpostia ja otamme sinuun yhteyttä.

 

Ole sosiaalinen Osallistu

Haluatko olla meihin yhteydessä?

Tutustu meihin ja osallistu keskusteluun